Коя йога е най-добра и защо ?

Йога

Коя йога е най-добра и защо ?

Мнениеот Viktoriq Petrova на 17 Апр 2008 08:44

В днешно време се популизират различни видове йога. Бихте ли разказали за всяка една от тях? На какви принципи човек да избере най-подходяща за себе си практика ? Самата аз съм се занимавала една година с интегрална йога в българската школа на Свами Шивананда. Научавайки всички асани, ми стана вече безинтересно и престанах да посещавам занятия. Веднъж се допитах до инструктора, какво мисли по въпроса: Дала трябва да се консумира мясото? Тя ми отговори, че разрешено и добре за децата. Всеки учител хвали своя вид йога. Искам да попитам и вас: Защо смятате , че човек е най-добре да се занимава с бхакти-йога ?

С уважение
Вики (16 г.)
Viktoriq Petrova

Re: Коя йога е най-добра и защо ?

Мнениеот Candrakanti d.d. на 17 Апр 2008 08:46

Здравей, мила моя Виктория!

Много ти благодаря, че се свърза с нас! Приятно ми е да се запознаем - казвам се Чандраканти д.д. и се занимавам с изучаване и прилагане в практиката на различни аспекти от ведическата култура и философия.

Твоят въпрос е много важен. Това, че се интересуваш от йога е много хубаво и необходимо в съвременния свят.
Думата "йога" на санскрит означава "свързване с Бога". Йога пречиства тялото и извисява духа, помагайки на душата да възстанови връзката си с Върховния. В този смисъл, всички йога системи са препоръчителни, но за предпочитане е тази, която помага на индивидуалната душа да установи лични взаимоотношения с Бога.

Ведическите произведения препоръчват определени йога системи за различните епохи. В "Бхагавад-гита", в главите "Карма-йога", "Карма-йога -- дейност в Кришна-съзнание, "Дхйана-йога" и "Йога на Върховната Личност" можеш да прочетеш повече за това. "Бхакти" означава любов към Върховната Божествена Личност, а "бхакти-йога" -- служене на Бога с любов и преданост. Самата бхакти-йога се препоръчва във ведическата литература, като особено подходяща за съвременната епоха на Кали.

Моите дългогодишни интереси и занимания с Аюрведа (древната ведическа наука за живота, здравето и дълголетието) ме карат да не се съглася с идеята, че консумацията на месо е препоръчителна за деца и възрастни. Аз самата съм вегетарианка от юношеството си (повече от 30 години) и смятам, че това особено много ми е помогнало в здравословно и духовно отношение. Ако ти е интересна темата, можеш да посетиш моя сайт.

Хубаво би било, ако родителите ти са съгласни с твоите интереси и те поддържат в това. Моят съвет към теб е да ги държиш информирани по отношение на тези свои занимания.

С най-добри пожелания,
твоя: Чандраканти д.д.
Candrakanti d.d.

Мнениеот Viktoriq Petrova на 17 Апр 2008 08:48

Candrakanti d.d. написа: Самата бхакти-йога се препоръчва във ведическата литература, като особено подходяща за съвременната епоха на Кали.

с кои книги трябва да започна според Вас ?
Viktoriq Petrova

Мнениеот Candrakanti d.d. на 17 Апр 2008 08:49

Viktoriq Petrova написа:
Candrakanti d.d. написа: Самата бхакти-йога се препоръчва във ведическата литература, като особено подходяща за съвременната епоха на Кали.

с кои книги трябва да започна според Вас ?

Много добре би било да започнеш да изучаваш "Бхагавад-гита такава, каквато е" на основателя на Международното общество за Кришна-съзнание -- Бхактиведанта Свами Прабхупада. Освен това, друга подходяща книга е "Очерци за ведическата литература" от Сатсварупа Даса Госвами (ученик на Шрила Прабхупада). И двете са преведени от Бхактиведанта Бук Тръст на български, но тиражът им е изчерпан. Може да намеря копия, които да ти дам назаем, ако ти самата ги нямаш или не можеш да намериш.
Candrakanti d.d.

Мнениеот S.P.Q.R. на 25 Юни 2008 13:51

Препоръчвам ти тези книги:

Изображение Изображение

Много са достъпни за начанаещи
S.P.Q.R.

Мнениеот Candrakanti d.d. на 29 Юни 2008 14:16

Харе Кришна!

Книгата за йога, която даваш за пример, може да бъде от полза за всеки, който иска да поддържа тялото си в добра кондиция,чрез йога упражнения и гимнастика. Но, ако някой иска да задълбочи своите познания върху духовните и философски измерения на йога практиката, които в крайна сметка целят възстановяване на забравената ни връзка с Бога, тогава на такъв човек ще му се наложи да следва процес, който позволява това. Бхакти-йога е именно такъв процес, който възстановява и култивира изначалните ни взаимоотношения с Бога, на основата на любовта и служенето. Затова, книгите на Обществото за Кришна-съзнание, съставляващи и представящи раздела от Ведите, разкриващ най-възвишените взаимоотоншения на живото същество с Върховния, разкриват най-съвършената йога система.

Познатите ни и конвенционални йога системи, които най-често се срещат в западния свят, са насочени към това да позволят на живото същество да насочи съзнанието си към два от аспектите на Бога: всепроникващия (безличностното сияние брахман) и локализирания (Свръхдушата, присъстваща в сърцето на всяко живо същество). Освен тези два, обаче, съществува и трети аспект, този на Върховната Божествена Личност Бхагаван. Ако говорим за медитация, литературата и процеса, които позволяват на пракиткуващия да насочи съзнанието си към най-висшия аспект на Бога - Неговата персонална форма, могат да бъдат считани за най-съвършени. В този смисъл, вайшнава литературата, книгите на Негова Божествена Милост А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада, дават възможност на искрения практикуващ да насочи своята медитация директно към Бога.

Списък на книгите на Шрила Прабхупада може да бъде видян тук.
Candrakanti d.d.

Мнениеот S.P.Q.R. на 29 Юни 2008 17:17

Съгласен съм!За това и казах, че книгите са подходящи за начинаещи.По българските книжарници какви издания има?Бихте ли дали примери!
S.P.Q.R.

Мнениеот Lena на 07 Юли 2008 20:47

Има няколко причини, заради които човек се обръща към йога. Животът, който води не го задоволява. Той не намира смисъл в дейностите, който рутинно извършва всеки ден. Усеща с възрастта, че здравето му отива "на кино". Философията на съвремения свят му е чужда, тя не е в състояние да му даде отговор - защо човек се е родил на този свят, защо е щастлив или страда, защо обича и мрази, защо е лош или добър.
От малки сме чували, че в света има нещо мистично, ковто се казва йога. Подсъзнателно усещаме, че може би тя - йога,ще даде отговор на въпроси, на които до сега никой не могъл да ни отговори и се насочваме към с надежда.
Йога - това не е набор от статични упражнения (асани), това е много силна философия, религия и наука. Има различни видове йога: хатха, тантра, крия и т.н. Всеки човек иам свободата да избира, според целите, които си поставя за своето духовно израстване. За себе съм избрала бхакти, защото съм се доверила напълно на хора, които я проповядват, защото виждам на практика в себе си големи промени само за една година, защото вярвам в свещените писания и защото сега съм щастлива.
Lena

Мнениеот Lena на 16 Юли 2008 18:24

"От толкова много страдащи човешки същества единици са тези, които наистина се запитват за положението си: кои са те, защо са поставени в неприятно положение и т.н. Докато човек не се пробуди и не се запита защо страда, докато не осъзнае, че не иска да страда , а напротив - да намери разрешение на всички страдания, - той не трябва да бъде приеман за съвершено човешко същество. Човешкото започва от момента, в който се пробужда този вид запитвания в нечий ум.

Човек има определена връзка с Господ, която се пробужда чрез усъвършенствуване на преданото служене. В сегашното състояние на живот ние сме забравили не само за Върховния Господ, но и вечната връзка с Него. Всяко същество сред милиарди живи същества има вечна и специфична връзка с Господа. Тя се нарича сварупа. Чрез метода на преданото служене всеки може да възстанови тази сварупа и този стадий се нарича сварупа-сиддхи - съвършенство на органически присъщатата на дадена личност позиция."
Lena

Мнениеот tedi на 01 Яну 2009 23:49

Hare Krishna

Napulno sum suglasna s dymite na Chandrakanti,az sushto smqtam,4e nai-dobrata ioga e Bhakti-ioga...vsqka dryga e dobra,no tq e po-skoro za hora,koito sega navlizat v ioga jivota...drygite sa dobri,zashtoto malko ili mnogo angajirat ymut v polojitelna posoka...no rezyltatut e nai-dobur i nai- burz s bhakti-ioga..tq te naso4va napravo kum istinskata sushtnost i cel na iogata,a imenno vruzkata s Boga...shtastliva sum,4e razbrah vsi4ko tova...i sum blagodarna,4e imah shtastieto da otkriq istinskata cel na jivota...Blagodarna sum ,4e Bog me sreshtna sus sebepodobni,koito mi pomognaha da osuznaq i subydq zaspalata v men dysha..,4e mi pomogna i mi dade inteligentnost za da q razbera...4e mi dade volq da ne se otkazvam,kogato sreshtam izpitaniq po-putq si...4e mi dava smelostta i yporitosta da ne se otkazvam...4e mi pokaza,4e vsushtnost nqma po-cenno neshto ot tova......

S yvajenie;Tedi :)
tedi

Назад към Yoga